Multiband H-pole

Jag har just börjat bygga en multiband H-pole, ja jag vet 2 bands trap-dipolen är iofs klar men inte uppmätt, denna h-pole lär klara 160 – 10 meters banden. Det tog ungefär 2,5 timmar att mäta upp, borra och trä tråden rätt. Nu ska den förses med anvisat mellanrum på ena benet och anslutning för matningen med bandkabel. Tänkte eventuellt göra så man kan ansluta antingen mittpå eller som en windom, på en tredjedel.
HB9MTN står för konstruktionen jag följer. Där hittar du både ritningar och beskrivning på engelska.

Foto HB9MTN, beam för 2m direktansluten till FT-817.

 

antennen består av 4 elektrikerrör i vilka man borrar 4 st hål med en diameter lämplig för tilltänkt antenntråd, hålen har ett avstånd av 25 cm från varandra. Antennen är totalt 960 cm hög. I ändarna sätter man ett rör och det andra röret skall ha ett avstånd av 200 cm till ytterröret. Båda ändarna görs på det sättet så över och nederdel blir lika. Du har nu två ben som är 200 cm långa och två ben som är 960 cm långa. Det ena benet ska nu göras om till 2×476 cm, däremellan placeras matningen, med 8 cm till godo. På det andra benet gör du benet 2×460 cm och får då ett gap på 40 cm. Det är ändarna på den vikta vertikala dipol du nu har här. Sätt en bärlina mellan dessa ändar. Antennen matas med 450 ohm bandkabel avslutad med balun 4:1- 6:1. Mer beskrivning hittar du i originalsiten för denna antenn.

Tipsade mig om denna antenn gjorde Hans Loo (SA7LOO)

Om SM5MEK

Amateur Radio operator. Devoted to QRP and CW both portable and home.
Det här inlägget postades i antenner, Blogg, byggen, övrigt, QRP, QRPp, Senaste Nytt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.