En hemsida av Jan-Erik Östlund

Njursauté

En produkt som kan få en del att rynka på nosen precis som åt surströmming. Men det är ingen fara, den modige vinner… en delikat måltid. När du planerar inköpet tänk på att det går bort lite vid rensningen, cirka 150 gram får du nog räkna med.

Det tar lite tid totalt då du bör vattna ur njuren ordentligt. Jag rensar och tar bort senor, fett och blodådror som kan finnas kvar. Stycka ner njuren i småbitar och låt den ligga i kallt vatten över natten, upp till ett dygn.
Bereder du den på eftermiddagen dag ett kan du byta vatten varannan timme till det blir dags för nattvila. Förvaras i kylskåpet över natten.
Dag 2 fortsätt urvattningen som tidigare, nu märker du att den ”lite” sura doften försvunnit. När det är ca. två timmar kvar till beredning byter du ut vattnet mot mjölk.

Ingredienser.

  • 400 g kalv, lamm eller svinnjure
  • 250 g champinjoner
  • 2 dl grädde ~
  • 2 tsk vetemjöl om tunn grädde används
  • 2 msk syltlök
  • 1 msk svampsoya
  • Hackad persilja efter eget tycke.

Rensa och skiva svampen. Hetta upp en stekpanna ordentligt och stek njurbitarna, krydda med salt och peppar. Häll av eventuell vätska som bildas i pannan, låt njurarna gå i pannan tills kvarvarande vätska dunstat.
Stek svampen i en traktörpanna med smör, späd nu med grädden och rör om. Tillsätt svampsoyan och syltlöken. Lägg nu i den stekta njuren och rör ihop det hela.Låt puttra några minuter så smakerna sprider sig. Strö över persiljan och servera med ris och lingonsylt. Ev. kan potatistomp gå bra till denna sauté. Gör egen blomkålsris, gott och enkelt. Beskrivnig på Aftonbladet.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑