OXJÄRPAR
Det finns mycket gott man kan göra av färs. Oxjärparna är något man minns från barndomen som riktigt god mat. Kan göras i lite olika varianter, här den enklare, dessutom kan man fylla den med t.ex ansjovis och schalottenlök som finhackas och fylles likt kroppkakor. ( 1 burk ansjovis och 2 schalottenlökar som finhackas till en röra. )
Prova gärna olika kryddningar.
- 1 msk ströbröd
- 1 msk mjölk
- 400 g nötfärs
- 100 g fläskfärs
- 1 ägg
- salt
- peppar
- smör till stekning
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl hackad persilja
Så här gör du:
1. Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla 10 – 15 min.
2. (Finhacka ansjovis och lök till en god röra. om du vill ha det med.)
3. Blanda sedan ihop färs, ägg och salt och peppar, smaka av.
4. Forma till rullader i äggform och fyll dem med ansjovisröran, ungefär som man gör med kroppkakor.
5. Stek dem sedan gyllenbruna i stekpanna, (men var försiktig så att fyllningen inte trillar ur – om du fyller). Var försiktig med temperaturen så de inte blir brända.
6. Häll sedan på grädden och persiljan och låt puttra färdigt under lock. Alternativt, gör en rejäl gryta med gräddsås och låt dem puttra där tills de är färdiga, ca 30 min.
Vispgrädden kan bytas till magrare matgrädde.
7. Serveras med kokt potatis, gurkan och lingonen och en enkel sallad.! ELLER med blomkålsris som magert alternativ.
Här skriver du en kommentar