Jag fick tag på en förpackning oxkind från ett lokalt slakteri till hyfsat pris. Har aldrig tidigare provat denna på vissa sidor omtalade styckdetalj, men nu skulle det bli.
Letade en del efter recept på nätet, hittade allt från 72 timmar i sous vide, 8 timmar i ugn till 1 – 1,5 timmar i tryckkokare.

Det blev tryckkokare.
Jag började med att marinera den i tunt skivad gul lök och rödvin (matlagningsvin) i kylen över natten. Ca 16 timmar senare tog jag fram skålen med marineringen, Marinaden (vin och lök) hällde jag i tryckkokaren (2,5 liter) och kinderna torkade jag lite för att sedan krydda på med salt, svartpeppar, vitlökspulver och cayenne. Se upp med cayennen den är stark.
De kryddade bitarna bräserade jag lite snabbt i en het stekpanna för att sedan passera dem ned i grytan. Det bubblade redan lite i marinaden så snabbt i med ca 3 dl vatten och lite soya samt oxfond, 1 lagerblad och en morot i bitar. Går säkert bra med oxbuljongstärning antal 1. på med locket.
Detta lät jag nu koka i 1,5 timmar på högsta tryck. Resultatet blev gott, kan användas som pulled oxkind till middag eller på kvällsmackan.
Koktiden kan minskas till dryga timmen, något beroende på bitarnas storlek. Det blir då sammanhängande köttbitar.

Av kokvätskan gör man såsen. Smaka av den och avgör själv hur mycket du ska använda för bästa smak. Man vill ju inte få den för stark. Sila av vätskan i en kastrull och låt koka upp, tillsätt vatten, samt kryddning efter smak, ex.vis oxfond, soya, lite brunt socker, ta sedan grädde av valfri sort. Låt puttra på svag värme en stund. Är såsen fortfarande för simmig gör då en toppredning eller använd redning av maizena.

HEM