En hemsida av Jan-Erik Östlund

PESTO

Pesto är ett mycket variabelt tillbehör. Grunderna är bladgrönt, vitlök, nötter ost och olivolja.

En kruka basilika med en klyfta finriven vitlök och en dl. pinjenötter dessutom en finriven parmesanost samt en skvätt olivolja är nog nära orginalet. Men… det går att variera i mängder av olika kombinationer.

Här är en variant för den late.
En påse babyspenat och 1-2 dl. malda solroskärnor eller pumpakärnor eller en mix av dessa med en finriven vitlöksklyfta samt två dl. finriven stark ost och till det en skvätt matolja. Vill du ha lite hetta i så tillsätt även chili, pulver sås eller färsk, men se upp så det inte blir för starkt.
Kör alltihop i en mixer tills det blir en smet av det hela. Var försiktig med oljan så det inte blir för blaskigt, ta en skvätt i taget. Mängden nötter ost och vitlök kan varieras lite med den personliga smaken, hitta din egen favoritsmak här.

Den här gjorde jag nyligen.
En näven hemmaodlad basilika, en näve hemmaodlad persilja, 1 dl paggiano ost finriven, 1 dl malda valnötter och en finriven vitlöksklyfta.
Jag maler ner alltihopa i en matmixer och tillsätter olja långsamt för att få en konsistens som inte blir rinnig, jag tillsatte även två bitar av en inlagd chili för att få en aning av krydda (hetta) i peston.

Låt den gärna stå i kylen över natten så smakerna hinner sätta sig ordentligt.
Förvaras i kylskåp minst en vecka, Som alltid smaka och lukta.

Jag gjorde nu en variant på ca 1,5 dl valnötter (skalade) Pak Choi, persilja och sallatsblad samt lite basilika som jag rensade ur i krukan. Därtill kom 2 vitlöksklyftor och en dl paggiano finriven ost och ungefär 1/2 dl. solrosolja och några stänk chilisås. Mixar ihop alltsammans i min minimixer tills det blir en pastaliknande grön substans.
Mmm. . . den blev inte lika söt i smaken som den med mer basilika men är ändå god. Den står nu i kylen för smakbalansering.
Prova själv olika varianter

Det finns många andra varianter, t.ex. med gröna ärtor istället för basilika. På internet kan du finna fler tips och recept, sök bara på Pesto.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑