Picklade granskott
Granskott ingår EJ i allemansrätten, fråga alltid markägaren om lov. Passa på vid avverkningar då blir det i regel ja.
Granen skjuter sina späda skott tidigt på våren, då kan det vara farligt att gå i skogen, man kan bli träffad ! Skämt åsido, de är goda att göra pickels på. Användes som tillbehör till smakrika ostar eller vilträtter.
- 500 g granskott färska.
- 5 dl vatten
- 1 dl 12% ättika
- 400 g strösocker
- 1 kvist rosmarin
- 1 stjärnanis
- 2 lagerblad
- 4 kryddnejlikor
- Tvätta granskotten noga så ev. invånare sköljs bort, blanchera dem i kokande vatten i 4-5 minuter. Torka dem i en ren handduk.
- Fyll steriliserade burkar till hälften med skotten.
- Koka upp vatten ättika, socker och kryddor. Häll den kokande lagen över granskotten och förslut.
- Låt svalna och förvara sedan i kyl. Oöppnad håller burken i upp till ett år. Öppnad burk bör förbrukas inom en månad.
Här skriver du en kommentar