En hemsida av Jan-Erik Östlund

Picklade granskott

Granskott ingår EJ i allemansrätten, fråga alltid markägaren om lov. Passa på vid avverkningar då blir det i regel ja.

Granen skjuter sina späda skott tidigt på våren, då kan det vara farligt att gå i skogen, man kan bli träffad ! Skämt åsido, de är goda att göra pickels på. Användes som tillbehör till smakrika ostar eller vilträtter.

  • 500 g granskott färska.
  • 5 dl vatten
  • 1 dl 12% ättika
  • 400 g strösocker
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 4 kryddnejlikor
  1. Tvätta granskotten noga så ev. invånare sköljs bort, blanchera dem i kokande vatten i 4-5 minuter. Torka dem i en ren handduk.
  2. Fyll steriliserade burkar till hälften med skotten.
  3. Koka upp vatten ättika, socker och kryddor. Häll den kokande lagen över granskotten och förslut.
  4. Låt svalna och förvara sedan i kyl. Oöppnad håller burken i upp till ett år. Öppnad burk bör förbrukas inom en månad.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑