En god hittepå från min sida. Rostbiffen består av nötkött, rostas eller fransyska. Den  tillreds som en rostbiff marinerad med salt och peppar, i mitt fall vitpeppar. Dessutom är det gott att välja egen kryddning, jag tar het paprika och svartpeppar samt lite vitlök. ” Det ska ju va smak på grejerna. ” Under tillredningen gör jag en lag avsedd för tjälknöl.

Rostbiff.

1 Kg benfritt kött, rostas eller fransyska.

En god rostbiff.

1 msk salt eller efter smak
1 msk vitpeppar
2 krm svartpeppar
2 krm het paprika (Med chilismak, het)
2 rivna eller pressade vitlöksklyftor.

Lagen.

1 l vatten
1 dl salt
2 msk socker
2 lagerblad
1  tsk nykrossad svartpeppar
2 msk krossade enbär.

Putsa bort eventuella senhinnor. Marinera köttet med kryddorna och lägg i tät plastpåse över natten.
Jag steker köttet i en stor airfryer, temp. 180 grader C tills innertemperaturen blir 60 grader C.
Med ugn kan du köra 180 – 200 grader. Lägre temp. ger en mer rosa köttbit, s.k. fransk rostbiff.
Under tiden kokar du ihop lagen och förbereder en bunke stor nog för köttbiten.
Lägg den varma köttbiten i bunken och häll över lagen så den täcker.
Låt stå svalt i 5 timmar.

Ta gärna en provbit för att känna om köttet är segt. Om så är fallet kan du vaccumförpacka köttbiten och köra den i sous vide 60 – 65 grader i 5 – 6 timmar. Då får du en riktigt mör köttbit.

Köttet kan serveras varmt eller kallt med potatissallad eller kokt potatis, potatis eller rotfruktsgratäng. Ja ta vad som passar dig. Naturligtvis gärna något syrligt och en frisk grönsallad till.