Vill du ha en gratäng med en mer mustig och god smak kan rotfuktsgratängen vara något för dig. Den får en rundare och fylligare smak med mer kropp än potatisgratängen, rotfrukterna har helt enkelt mer smak’

Så här gör jag:
Tvätta och ansa alla ingredienser som ska tvättas (rotfrukter och lök) samt skiva dem tunt, till exempel med en osthyvel eller mandolin. SÄTT UGNEN PÅ 200 – 225 GRADER.
Fyll en gryta, gärna belagd sådan, med mjölkblandningen/grädden och kryddorna samt hälften av osten. Låt det koka upp och häll i rotfrukter och lök. Låt det hela sjuda försiktigt tills ingredienserna har mjuknat, ca 20 – 30 minuter Rör om ofta.
När det mjuknat häll över till ugnsformar och strö över osten samt lite mer goda kryddor om det behövs. Fyll inte formarna ända upp, lämna någon cm kant kvar så den kan expandera lite av värmen. Låt detta nu gratineras i ca 20-30 minuter. Du ser när det är klart, det puttrar lite i ytan på gratängen och osten börjar bli lite gyllenbrun. Ta ut och låt värmeutjämna innan servering.

Ingredienser:

  •  400 g potatis
  • 400 g morot
  • 400 g rotselleri
  • 150 g palsternacka
  • 1 liten purjo
  • 1 medelstor gul lök
  • ca 1 dm rättika
  • 4 vitlöksklyftor
  • 5 dl vispgrädde +
  • 3 dl mjölk eller 7-8 dl matgrädde
  • 3/4 dl honung eller sirap
  • 1 tsk torkad mejram ev. mer
  • 1 msk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 3-4 dl riven ost, gärna lagrad.
  • smör till formarna.

Denna lista är ett förslag, byt gärna ut eller lägg till. Pepparrot kan vara gott till vissa rätter, då kanske istället för rättika. Glöm inte prova kålrabbi, majrova mm. Gul lök kan bytas mot röd lök. Mjölken och grädden kan bytas mot laktosfri ersättning.
Skulle gratängen inte av någon anledning vilja bli krämig kan man tillsätta en matsked potatis eller majsmjöl, den tjocknar till lite när den blir svalare. Var mycket sparsam med chili, den kan ta över och då kommer inte rotsakernas aromer fram på rätt sätt.
Gratäng är fint att ha i matlåda.