En hemsida av Jan-Erik Östlund

Skärgårds sill. Julmat. Festmat.

Använd saltsill urvattnad under natten, för att därefter lägga in den i en 1-2-3 lag. (1dl 12% ättika 2 dl socker och 3 dl vatten. Rör om den kalla lagen tills allt socker har smält. ) Låt sillen ligga i minst ett dygn, gärna två. Nu har du en välsmakande syrlig standardsill som kan adderas med diverse smakprodukter. Du kan även använda 5 minuters sill, 2 förp. á 420 g.

Innehåll.

  • 6 sillfiléer eller se ovan
  • 2 dl majonnäs
  • 3 dl gräddfil eller yoghurt.
  • 1 dl finhackad gräslök, gärna färsk
  • 1-1,5 dl finhackad dill, gärna färsk
  • 80 g (en liten burk) mixad rom eller stenbitsrom (röd)
  • 1 msk. färskpressad citronjuice
  • salt o peppar efter smak
  • Bered sillen noga enl. anvisningar ovan.
  • Blanda allt utom sillen i en bunke krydda med salt och peppar
  • ta nu sillen och skär den i bitar. Blanda ihop med röran
  • Lägg allt i en ren glasburk och låt stå i kylen 1-2 dygn före servering.
  • Var noga med urvattningen om du använder saltsill, hellre för länge än för kort tid. Byt vattnet flera gånger.

Som du ser är det bra att ha lite framförhållning i tid, men så blir det bra .

Vid servering dekorera med några dillvippor.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑