Spolar till förkortad vertikal.

Gångna helgen försökte jag och kamrat Hans få hans vertikal klar för trafik.
Vi stötte på vissa problem, då vi gjort hans spole lite tjockare (50 mm) än de tidigare (40 resp. 32 mm) visade det sig att q-värdet blev så högt att den blev mycket svår att stämma av. Jag provade min MP-1 kopia senare och den var mycket lättare att stämma av.

Kontentan av detta är: gör inte spolen för tjock, du får högt q-värde med resultatet att antennen blir så smal att det blir problem med avstämningen.

Jag ska göra fler prov. Bland annat ska jag prova spole 32mm till en radiator för 6m metspö och se om den går bra med metspöt som bärare / mast och en eller två jordlinor.

Har du tips eller synpunkter får du gärna kommentera här nedan.

Om SM5MEK

Amateur Radio operator. Devoted to QRP and CW both portable and home.
Det här inlägget postades i antenner, Blogg, byggen, övrigt, QRP, QRPp och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Spolar till förkortad vertikal.

 1. Göstha Sjöström, SM5DXU skriver:

  Samtidigt måste man vara medveten om att den ökade bandbredden erålls till priset av högre förluster dvs lägre effektivitet.

  • SM5MEK skriver:

   Tack för kommentaren Gösta.
   Så sant, men någonstans får man dra gränsen, den är nog passerad när avstämning inte längre går att utföra. Det är priset av en avstämbar lätthanterlig portabel fältantenn. Alternativet är ju någon annan modell, t.ex. windom i någon variant, eller end feed antenner dipolen icke att förglömma. Då får man lägga ner betydligt mer tid i hanteringen av antennen, samt att förluster även här uppstår. Världen är full av förluster.

Kommentarer är stängda.