En hemsida av Jan-Erik Östlund

SURKÅL.

Surkål, syrad kål.

Surkål är enkelt nyttigt och gott. Den innehåller mycket av det nu så populära probiotiska ämnena och en massa annat i vitaminväg som kryllar omkring i den syrade vitkålen.

Grundrecept:

Så här gör jag:
Tag ett vitkålshuvud, jag försöker få ett på ca 1 – 1,5 Kg, alltså litet. Två stora morötter och en gul lök. Kryddor efter smak. Var försiktig så kryddorna inte tar överhand, tillsätt lite i taget.

  • 1 vitkålshuvud
  • 2 stora morötter
  • 2 msk obehandlat havssalt utan jod
  • 1 gul lök eller rödlök.
  • Kryddor efter smak, ta lite i början det kan kompletteras senare.
  • ev 2 msk vassle.

Finstrimla vitkålen och lägg i en stor bunke eller hink, riv morötterna. Skiva löken tunt. Fördela saltet över kålröran när det ligger i hinken.
Nu börjar jobbet, ta på plasthandskarna  och börja krama saften ur kålen. Jobbigt? Ja visst men då kan du ta dig en stöt och stöta allt i hinken med, jag använder änden på en brödkavel utan handtag. Krossa tills det är riktigt geggigt och mycket vätska i hinken. Skulle du inte få fram så mycket safter att det täcker kålen när det ska ner i sin jäsburk kan du tillsätta lite kokt och avsvalnat vatten (1l) med en matsked salt i.
Tillsätter du vasslen så startar fermenteringen snabbare, men den kommer i gång utan vassle med hjälp av det extra saltet. Tar bara någon dag längre.

När du är klar med krossningen ska alltihopa ner i en rymlig glasburk, eller två. Se till att det är minst 2-3 cm kvar upptill på burken så det finns jäsmån när fermenteringen är i gång. Du har säkert de yttersta bladen kvar, vik ihop dem och lägg överst så de trycker ner innehållet under vätskeytan. Inga blad kvar? Ta då en liten plastpåse som du fyller med lite luft, prova dig fram, och låter den bli pressen på toppen i burken.

Låt burken stå framme 14 dagar så börjar den bli klar för avsmakning, förmodligen lite tunn i smaken, det brukar ta 4 veckor innan den blir helt klar. Rumstemperatur 18 – 24 grader.kan vara normalt, högre ger snabbare fermentering.

Bon apetit.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑