En hemsida av Jan-Erik Östlund

SURSTRÖMMINGSLÅDA

Surströmmingslåda, eller en Janssons frestelse på surströmming.

Verkligen gott, fyllig rund kraftfull smak, där lök och surisarna blandas med grädden och potatis i en harmoni av smaker. Så god att det är jättesvårt att inte okynnesäta på den.

Den är lika enkel som Jansson i orginal. jag bottnar en aluminiumform 8,5 dl stor med finstrimlad fast potatis, därefter ett lager rödlök ungefär en halv lök, vill du ha skarpare löksmak ta då gul lök. Därefter köttet från 3 strömmingar som fördelas över hela ytan, därefter ytterligare finstrimlad fast potatis så det täcker.
Häll nu på 1/2 dl av strömmingspadet och sedan grädde så det nästan täcker alltsammans.
Därefter strör jag på ströbröd eller Panco ströbröd och fuktar det lätt med oljespray så det inte flyger omkring i fryern. Ja, jag gräddar detta i en stor (10l) airfryer på 150 grader C i cirka 30-40 minuter och fläkthastighet 1 den första kvarten för att sedan höja till hastighet 2. I vanlig ugn höj till 175-180 grader. Vill du ha en mildare smak, minska då på spadet. Kolla med potatissticka el. dyl. att potatisen har mjuknat.

Jag har inte provat, men kan tänka mig att det inte blir fel om man tar 2-3 st rensade surisar och 3-5 ansjovisfiléer, mer en ton av riktig Janssons frestelse då. Kanske byta ut det sura strömmingspadet mot ansjovisspadet.
Det finns plats att experimentera mer i proteinlabbet här.

  1. 3 surströmmingar rensade eller 3-4 filéer
  2. 1/2 rödlök
  3. 1/2 dl strömmingspad
  4. ca 5 strimlade fasta potatisar
  5. Grädde som fyller, ca 3 dl. Har provat med havregrädde, det blev OK.
  6. Ströbröd eller panco
  7. Aluminiumform 8,5 dl
En burk surströmming från Hållstrands i Hästskär, norduppland samt en folieform med surströmmingslåda. Ser ut som en Janssons frestelse.
Surströmmingslåda 8,5 dl

© 2023 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑