Tékakor
Mjuka och goda tekakor
Det här behöver du :
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 msk ljus sirap
1 msk mörk sirap
1 tsk salt
Ca : 9- 11 dl vetemjöl special
1 dl havregryn ( 2,5 dl ) se nedan.
ev. en nypa gurkmeja.
Gör så här :
lägg havregrynen i blöt i 1 dl av mjölken
Smält smöret i en kastrull, häll i kvarvarande mjölk och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt samt de blöta havregrynen. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15-20 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
Jag har gjort om denna lite, ville ha en mer rustik havregryns smak så jag ökade mängden havregryn till 2,5 dl och låter det svälla i 5dl mjölk (degvätskan) i 15 – 30 minuter. En nypa gurkmeja ger en intressant gul ton till brödet.
Låt dig väl smaka.
Här skriver du en kommentar