Brygga té      Tésorter        Téhistoria

Vilka olika tésorter finns det ?

Olika tesorter:

  • Grönt te är eldat eller steam:at i höga temperaturer kort efter att löven är plockade.
  • Svart te är fullt oxiderat för att få fram de allra djupaste smakerna. De kan ha smak av choklad, karamell och blommor.
  • Vitt te är det minst processade teet eftersom det enbart är torkat. Det är det lättaste, mest delikata tesorten med högst nivå av antioxidanter dessutom.
  • Pu’er te är fermenterat te traditionellt tillverkat och smakar jordigt och umami.
  • Oolong placeras mitt emellan grönt och svart te eftersom det är delvis oxiderat. De ljusare Oolong-teerna är gröna och fruktiga, medan de mörkare är rostade och lite nötigare. Oolong-teer passar till efterrätt som till varmrätt och är det mest mångsidiga teet i kombination med mat.
  • Örtte är egentligen inte te, utan torkade örter. Vanliga örtteer är gjorda på exempelvis kamomill, lavendel, hibiskus, verbena, mint eller andra örter.
  • Rooibos (rött te) Till rött te brukar vanligtvis te gjort på busken Rooibos eller dess kusin Honeybush räknas.

De sju första teerna i listan innehåller blad från tebusken och innehåller därmed koffein. Örtteer och röda teer innehåller inte koffein. Vissa räknar även de röda teerna till örtter, men vi på Téamo tycker att de på grund av sin vanliga förekomst förtjänar en egen kategori.

Koffein i té.

Beroende på i vilket sammanhang koffein förekommer så har det olika namn. Koffein förekommer exempelvis i kaffe och te, men också i guarana och choklad då det kallas guarain och teobromin, respektive. Koffeinet har dock samma kemiska sammansättning och samma egenskaper, oavsett namn och sammanhang. När koffein förekommer i samband med te kallas det för tein. Se även Pekoe Ekologiskt té.

Ämnet koffein är vätskedrivande, motverkar trötthet tillfälligt och har en viss antibakteriell effekt. Olika tesorter (svart, grönt, rött/rooibos, vitt, gult och så vidare) innehåller olika mycket koffein. Alltifrån helt koffeinfritt (exempelvis rött te/rooibos) till svart te som innehåller mest koffein av de olika tesorterna. Vanligtvis brukar en kopp te innehålla 0-70 milligram koffein, vilket kan jämföras med vanligt starkt kaffe som innehåller 800 milligram.

Lapacho te

Lapacho (eller Taheebo) är ett örtte som används som medicin av ursprungsbefolkningen i syd- och centralamerika och där det anses bota infektion, feber och magont. Teet är gjort på innerbarken av det rödfärgade trädet Pau D’Arco som växer högt upp i Anderna i den sydamerikanska regnskogen. Dess purpurfärgade bark var en av de mest använda medicinerna av Inkafolket och andra ursprungsbefolkningar i Sydamerika.

På senare tid har Lapacho blivit populärt för dess medicinska egenskaper även i västvärlden och sägs bota många sjukdomar – till och med cancer. Detta har dock inte bekräftats av vetenskapliga studier. De har istället påvisat skadliga biverkningar. Bland dessa skadliga biverkningar nämns Lapachote har abortframkallande egenskaper och att det är skadligt för människors reproduktiva funktioner.

Hibiskus te

Hibiskusté är ett örtté gjort på den karmosinröda blomman från busken Rosellhibiskus som växer i de tropiska delarna av Afrika. Teet är en populär dryck i många delar av världen, både i varm och kall form. Smaken är syrlig och anses vara lik den av tranbär. Drycken har påvisats ha en blodtryckssänkande effekt och i stort sett vara fri från andra biverkningar vid normal konsumtion, men kan vara hepatotoxisk (leverskadlig) i stora doser.

Övriga sorter.

Det finns väldigt många olika sorters té men de utgår i de flesta fall från svart té som är smaksatt med andra örter, frukter eller kryddor.