Torka kött      Torka lök.      Torka rotsaker.

Så här torkar jag rotsaker som kålrot potatis med mera. Skala roten och skiva den tunt. Sätt på en gryta med vatten som ska koka upp. Lägg i rotsaksskivorna i det kokande vattnet och låt koka 4 – 5 minuter. Ta upp dem med hålslev och lägg den i en skål och spola igenom med kallvatten för att stoppa kokningen. Låt vattnet rinna av en stund, lägg sedan skivorna på torkgallret så de ej överlappar varandra. Ställ torken på 50 grader C. och en tid på 6 – 7 timmar beroende på hur tjocka skivor du gjort. Ett mått på 5 mm kan vara bra att ha som max tjocklek. Jag använder en mandolin men du kan även låta en köksmaskin med skivare göra jobbet. Väljer du att strimla/riva rotsaken räcker en minut som koktid, samt att torkningen förkortas med någon timme.
Du känner när de är klara, då går det att bryta av den tjockaste skivan av potatis eller smula det rivna. Kålroten förblir seg, den kan du klippa i småbitar till grytan. Lägg nu skivorna/rivet i en öppen skål och låt svalna i luften. Mer kan du läsa i boken Torka Mat, av Eric Tornblad utgivare Calazo förlag.

Vid användning lägger jag först produkterna i blöt en kvart för att sedan koka det i minst tio minuter. Kött tar längst tid. Vill du ha en lite simmig konsistens på grytan kan du ta potatismjöl eller majsmjöl i lite kallvatten och vispa ihop, häll det sedan i grytan på slutet. Krydda efter behag.

Som vanligt, ingen ekonomisk vinning från här nämnda företag eller produkter. De nämns av ren info och intresse.