Torkning.

Torkning av livsmedel är en mycket gammal metod att bevara produkterna för framtida behov. Människan lärde sig snabbt att man lättare kunde få med sig av eventuellt överflöd om man torkade maten före flytten. det mesta innehåller ju mycket vatten som kan tillsättas igen vid beredningen.
I dagens tekniska samhälle med frysar och kylförvaring har vi nästan glömt bort att själva torka vår mat för långtidsförvaring. Det går många gånger bra att lufttorka sådant som inte blir dåligt fort, svamp och kryddgrönt är några exempel på detta. Dessutom blir det mycket lättare att bära vid längre turer i naturen.

Hjälpmedel, torkapparater.

Det går torka utan torkmaskiner, men det tar mycket längre tid och du måste se upp med andra varelser och kryp som vill åt dina produkter. Gör egna torkramar av trälister och myggnät. Måttet 30*30 cm är ett hanterbart mått med ca 15 mm höga listkanter.
Svamp och kryddgrönt går bra att torka på detta sätt. En bra plats är ovanpå kylskåpet eller annat köksskåp, där är det i regel varmast. Var noga med att det finns luftutrymme för cirkulation av luften. Här ett annat förslag på hembygd tork av enkel modell.
Det går att torka en del produkter som t.ex. kött och fisk i en vanlig ugn eller varmluftsugn, även en airfryer som går ner till 50 grader är användbar.
Jag kan varmt rekommendera boken Torka Mat av Eric Tornblad, den innehåller det mesta du behöver veta om hantering före och under torkningen av de flesta produkterna.
Dessa kunskaper hade nog alla människor redan för tusentals år sedan då de hängde maten högt upp i taket över elden och under rökgången. Då hölls flugor mm borta och maten fick mer konservering och smak av röken. Elden var ju något som inte fick slockna. Tidig sommar, när solen värmde på bra kunde de även torka fisk och kött i solen. Lutfisk är ett resultat av detta som fortfarande är populärt.

Bilderna nedan visar min horisontella tork och airfryer i samarbete med behandling av fryst kyckling till torkad kyckling.