Tryckkokning
Cirka 50 år senare vaknar ånyo intresset upp för dessa tingestar, nu i modernare och säkrare former. Med tryckkokare sparar man både på el, tid och näringen i råvaran.
Kokning under högt tryck har åter blivit på modet. Nu finns ju även Slowcooker med tryckkokarfunktion så kallade expresskokare. Prislägena på kokgrytorna varierar mycket. De flesta håller för trycket, vilket menas att de är godkända för sin användning med högt tryck. De ska ha säkerhetsventil som släpper ut ånga/tryck när trycket kommit upp i rätt värde. Normalt är 2 atmosfärers övertryck maxvärdet. Temperaturen varierar mellan 110 – 119 grader, varierar lite mellan de olika märkena.
Rätt värde är det du ställt in på ett reglage som vanligen finns på locket. Den här ventilen är det viktigt att man håller ren från smuts och rester från kokningen.
En test på en expresskokare finns redan på nätet på denna sida.
Fler tester finns hos Tryckkokning.se på denna länk.
Jag har en tryckkokare från IKEA.(Värdera) på 6 liters volym. Det var ett beslut efter stor vånda och många sid-tittningar. Vad som gjorde att jag beslutade mig för denna var priset och tillgängligheten. Den fungerar bra och har kokat flera fläskläggar och högrev. Provade höna, det gick men hade kunnat köra lite kortare tid, det är sådant man lär sig med tiden och erfarenhet. Skinkstek blir fin, även så fläskkarré.
Sedermera skaffade jag en lite mindre, på 4 liter. En Tefal Secure5 Neo lite mindre och smidigare tjockbottnad, saknar tryckindikator. För grönsaker potatis mm skaffade jag en ELO, Tysk tryckkokare på 2,7 liter från det ”Svenska” företaget Klingel. Även den rejält tjockbottnad men utan tryckindikator. Nu har Klingel slutat sälja på Sverige. Istället kan denna rosade kokare på 2,5 liter kanske var något. WMF Perfect Plus 2,5L.
Jag rekommenderar att man skaffar en separat tryckkokare, inte expresskokaren. Anledningen är att det går mycket fortare att kyla ner grytan i kallvatten, något expresskokaren inte mår bra av. Se till att få med en insats att koka grönsaker och fisk i, den förhindrar fastbränning. Det bör även finnas ett ställ att placera den heta grytan på.
Hanteringen är enkel, fyll i vätska enligt recept och övriga ingredienser. Sätt på locket och ställ in önskat tryck, oftast max. 🙂 om det inte är potatis, fisk eller grönsaker. Sätt grytan på en platta som täcker hela botten, full värme tills det börjar pysa lite i ventilen. Nu sänker du värmen till hälften och börjar räkna ner tiden.
När tiden gått ut öppnar du tryckventilen utan att skålla handen, efter någon minut kan du stänga och ställa grytan i diskhon och spola kallt vatten över hela grytan. Snart säger det ”swoop” och säkerhetsventilen markerar att trycket nu är normalt i grytan. Lossa locket och beskåda vad du nu ställt till med. Tänk på att det kan vara upp mot 120 grader hett, så låt innehållet stå på avkylning ca 10 minuter innan du börjar hantera det. Men… för att inte riskera efterkokning i det heta kokvattnet kan du fylla i med lite kallt vatten och lyfta ur det kokta med redskap. Grytor mm får du hälla över i skål eller bunke och röra runt lite om du riskerar överkokning. Hanteringen gör att du får ner temperaturen under 100 grader.
Känsliga produkter, potatis blomkål broccoli fisk m.fl. kokas på lägre temperatur, grytans läge 1, ca 110 grader, medan kött mm. körs på högsta värme/tryck. grytans läge 2. Vissa grytor har även ett läge för ångkokning, då är ventilen helt öppen och släpper ut övertrycket. Korg för ångkokning skall då användas.
TÄNK PÅ SÄKERHETEN, DET ÄR ETT TRYCKKÄRL MED TRYCK. LÄMNA DEN INTE OBEVAKAD LÄNGRE STUND.
En massa läckra recept och andra matnyttiga tips finns hos Tryckkokning.se.
koktider på bönor, ärtor och linser
Här skriver du en kommentar