Tryckkokt dillkött.
Det här behöver du: Tryckkokare 4-6 liters volym, jag körde med 6 liter.
Ingredienser
- Högrev 1 Kg
- 2 normalstora gula lökar
- 1 msk salt
- ½ tsk vitpeppar nymalen
- 4 kryddnejlikor
- ev. 1 morot.
Skölj av högreven och putsa bort de värsta senorna och ev. fettvalkar.
Dela den i ca 3 cm stora bitar.
Lägg köttet i kokaren och häll på vatten så det täcker plus någon cm. Låt det nu koka upp och koka någon minut utan lock, skumma av allt skum.
Tillsätt löken som du delat i kvartar samt övriga kryddor. Lyxa eventuellt till lite med en morot. Sätt på locket och koka på högsta tryck i 30 minuter.
Dillsåsen förbereder du medan köttet kokar. Hacka dillen, koka potatis och grönsaker.
Ingredienser.
- 50 g smör
- ½ dl vetemjöl
- 4 dl kokspad från köttet som ger fin buljong
- 1 dl~grädde
- ½ msk strösocker
- ½ msk ättika 12%
- 1 dl finhackad dill
- Salt och vitpeppar efter smak.
När köttet är klart sila av kokspadet och låt köttet vila medan du smälter smöret, pudra över vetemjölet i smöret medan du vispar. Vispa ner kokspad och grädde lite i taget. När du fått önskad konsistens, lite tjock för kvarvarande vätska i köttet tillkommer sedan. Låt koka i tre till 5 minuter.
Ta av från spisen och tillsätt socker, ättika och ev. salt och peppar. Blanda ner dillen innan servering.
Denna rätt brukar gå åt till en middag för fyra personer. Skulle det råka bli något kvar så kan du tänka på att ättiksmaken kan försvinna lite under kyl / frys förvaring, samma med dillen. Ingen fara, tillsätt bara en halv matsked eller några droppar under avsmakning efter uppvärmning. En nypa färsk dill förstärker smaken ytterligare.
Servera gärna med kokta grönsaker, ärtor, morot, blomkål, broccoli eller sommarblandning. Välj själv vad du gillar.
Kvarvarande buljong kan du använda som bas till soppor och andra såser.
Bon Apetit.
Den här rätten kan även göras i vanlig gryta, då blir koktiden ca två timmar, eller så länge att köttbitarna faller isär vid beröring. I övrigt enl. recept.
-
Dillkött med tryckkokt potatis och värmda frysta grönsaker -
Frysta broccolin uppvärmd, riktigt god.
Här skriver du en kommentar