Jag börjar med en rå kyckling på 1,6 kg. Är den mindre kan du minska koktiden max en minut. Koktiden här är 12 minuter då grytan börjar avge ånga via ventilen.
En grov morot som delas i två delar och en gul lök som delas i fyra delar. En matsked koksalt och 8-10 vitpepparkorn, två till tre lagerblad och 1 msk torkad timjan. Saltet kan minskas om så önskas.

Ingredienser

  • 1 kyckling 1,5 kg
  • 1 stor morot
  • 1 stor gul lök
  • 2 lagerblad
  • 1 msk torkad timjan
  • salt o peppar

Bryn kycklingen i stekpannan, bara vända den runt några minuter, lägg den sedan i vattnet i tryckkokaren. Vattnet ska täcka fågeln. Låt vattnet koka upp och kolla så det inte finns något äggviteskum om det finns ta bort. Tillsätt morot, lök och övriga kryddor. Sätt på locket och låt trycket gå upp till nivå 2. När det börjar pysa startar du timern på 12 minuter. När det piper om timern släpp ut ånga och ställ grytan i diskhon där du spolar av med kallvatten. Nu släpper trycket snabbt, öppna locket och njut. Här har jag använt 6 liters kokaren.

Till detta passar kokt ris, currysås eller sötsur sås, goda grönsaker eller ångade groddar.

Kokvattnet, nu en god buljong, kan du nu reducera genom att sila av den och låta den fortsätta sjuda i en vanlig gryta. Jag sjuder (reducerar) ungefär en tredjedel av kokvattnet. Detta blir en god buljong till soppor eller såser. Kan förvaras i kyl ett par dagar eller frysar ner i portionskärl.

Så här gör Tryckkokning.se

Bilden nedan den färdiga kycklingen. Tyvärr hann den stora kycklinggnagaren före kameran.

Kycklingen brynt i stekpanna klar för grytan.