Tryckkokt ris.
- Recept tryckkokning.
Jag lyckades efter litet letande hitta tiden för tryckkokning av ris. Dessutom hittade jag en forskningsrapport om ris, kokning och de mineraler och jordartsgifter som finns i ris. Hela rapporten finns på denna länk. Det är hela 83 sidor från Uppsala Universitet. LÄS DEN!! De säger att bästa sättet att koka ris är med tryckkokare.
Jag använder minsta kokaren på 2,7 liter. Sköljer 2 dl ris i sex vatten och rör om varje sköljning med en såsvisp. Därefter ca 1 liter vatten samt några nypor salt. Sätter på locket och väntar tills trycket är uppe i nivå 2. När ångan börjar pysa i ventilen sänker jag plattan till 3 på en 6 gradig skala. Koktid i tryck 5 minuter. Därefter kyler jag ner grytan och häller allt innehåll i en metallsil. I detta kokvatten finns nu en mängd av de ämnen man vill bli av med och riset blir därmed nyttigare. Du kan ev. skölja riset lite snabbt och sätta på plattan för avångning någon minut.
Det blir fast och klibbar inte, ev. kryddning görs efter kokningen.
Serveras med t.ex. kyckling och hemlagad sötsur sås samt lite böngroddar eller andra grönsaker.

Här skriver du en kommentar