Här några korta förklaringar om vad de olika färgerna är för något.

Akvarellfärg

 Akvarellfärg består främst av pigment och bindemedel. Det som skiljer akvarellfärg från exempelvis akrylfärg är att akvarellfärgen är transparent. Just den egenskapen gör att man kan få till fina effekter med olika tekniker, och att man bygga upp en målning lager på lager.

Akvarellfärgen är en vattenbaserad färg som i folkmun kallas vattenfärg, just av denna anledning – det är alltså ingen skillnad på akvarellfärg och vattenfärg. Det är precis samma sak. Och akvarellfärgens dryga egenskap gör att den är mycket enklare att måla med än vad du kanske trott från första början.

Akrylfärg

Akrylfärg är tillverkad av pigment som är blandade med ett akrylbaserad bindemedel. När färgen appliceras på en yta och torkar skapas det en vattenfast yta. Färgen kan försiktigt spädas med vatten. Späd mycket lite i taget.

Akrylfärg är vattenbaserad och torkar fort, vilket gör att den är lätt att arbeta med. Eftersom bindemedlet i akrylfärg är akrylharts (en plast i härdad form)

Gouachefärg.

Gouachefärg är en opak vattenfärg som likt akvarellfärg har ett bindemedel bestående av gummi arabicum. Gouachefärg används av konstnärer såväl som av designers och illustratörer för att skapa illustrationer i skarpa, klara och täckande färger.

Temperafärg

Temperafärg består av pigment blandat med ägg, och ibland även med olja. Att måla med temperafärg är en av de äldsta tekniker vi känner till, och användes inte minst flitigt av renässansmålarna.
Äggtempera torkar matt och permanent. För att späda ut temperafärg så förtunnas den med vatten vilket gör den praktisk att måla med i de flesta miljöer. Det är lämpligt när man målar med temperafärg att påföra färgen i tunna skikt.
Vad är det för skillnad på akrylfärg och temperafärg?
Tempera är också vattenfärg men den är opak (inte genomskinlig) och det är den för att färgerna innehåller vit färg. Du kan måla med den ungefär på samma sätt som med akverell, men färgerna har inte samma lyster. Akryl är en tjockare färg (plastfärg) som också målas med vatten.

Oljefärg

Oljefärg är en typ av färg där bindemedlet är olja. Oljefärg används för att behandla träverk utomhus . Dessutom används oljefärg även för konstmålning, där man målar med oljefärgen på en duk. Till oljefärger används ofta linolja som bindemedel.
När det gäller konstnärsfärger är oljefärg det kanske mest klassiska. De torkar långsamt vilket gör att man kan måla vått i vått och skapa mjuka toningar och konstnären har gott om tid att bearbeta sin målning i och med den långa torktiden. Oljefärgernas popularitet har i det närmaste varit stabil genom alla år.

Oljefärg i studie eller konstnärskvalitet
Oljefärger är pigment, bindemedel och lösningsmedel. Bindemedlet är oftast en linolja eller en alkydolja. I de vita färgerna används ofta safflorolja vilket gör att de vita färgerna gulnar mindre över tid.

Vattenlöslig Oljefärg – Luktfritt oljemåleri

Inom måleri med konstnärsfärger är oljefärg det kanske mest klassiska. Färgerna torkar långsamt vilket gör att man kan måla vått i vått och skapa mjuka toningar och användaren, konstnären, har gott om tid att bearbeta sin målning i och med den långa torktiden. Oljefärger löses historiskt med lösningsmedel men under senare tid så har nya formuleringar på oljefärger kommit där dessa är vattenlösliga och fria från lukt av lösningsmedel. De nya färgerna erbjuder således en traditionell oljefärgs egenskaper men med snabbare torktid och utan lukt av lösningsmedel.

Vattenburen Oljefärg i studie eller konstnärskvalitet
Vattenburna oljefärger är pigment, bindemedel och lösningsmedel. Bindemedlet är modifierad linolja och safflorolja som kan blandas med vatten. Du kan alltså försiktigt späda färgen med vanligt vatten. Särskilt bra när det första grundlagret läggs.

Pastellkritor

Pastell är kritaktigt och poröst. De finns i ett extremt brett spektra med nyanser vilket ger skapandet i det närmaste oändliga möjligheter. Pastell lämpar sig bra för skuggningar och fina övergångar mellan de olika färgerna. Pastellmålningar är väldigt känsliga vilket gör att man behöver använda en speciell fixering för att det inte skall bli förstört. Fixativ är i sprayform och sprutas enkelt på för att sedan låta det torka så målningen blir permanent. Dessa oftast fyrkantiga stickorna är hårda och kallas även kritpastell.
En oljepastell är ett målnings- och ritmedium som formas till en pinne som består av pigment blandat med en bindemedelsblandning av icke-torkande olja och vax. Oljepastell är en typ av pastell. Det finns även pastell i pennformat. Pastellpennor finns i många nyanser och är bra vid detaljrika fina teckningsojekt.
Torrpastell är således en mjöligare torrare variant och oljepastell binder pigmenten med olja och vax vilket gör den fetare och att den fäster bättre. Det finns även aquapastell som kan användas som vattenfärg då den är vattenlöslig.