Vertikal antenn för portabelbruk. (VAP-2)

.
BasqueBelarusianCatalanChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekIcelandicIndonesianIrishItalianLatvianLithuanianMacedonianNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTurkishUkrainianWelsh

images

English text.

(Ändringar syns i tjock skrift).

Jag har nu provat att göra en spole till en avstämbar vertikalantenn för portabelbruk. Jag gjorde två olika spolar, en med diametern 40 mm och en med diam. 32 mm. Vid ett enkelt första prov verkar det inte vara någon skillnad på dem. Spolen sitter i botten av konstruktionen på ett 70 cm långt alu rör med 10 mm diameter, och ovanför förses spolen med ett 3 meters teleskopspröt. Med sprötet fullt utdragen kan jag med glidkontakten på spolen stämma av från 80 m till 20 meters bandet. Därefter kan jag ta bort spolen och stämma av 17 – 10 meter direkt på bottendel + teleskopspröt. Från 6 meter till 2 meter använder jag endast teleskopsprötet och stämmer av med det. För detta ändamål fick jag göra en skarvhylsa med M8 mutter i ena änden och  UNF 3/8″ i andra änden med en stump kopparrör emellan. UNF 3/8″ är det mått som Buddipole har i foten på sina teleskopspröt, både 1,7 meters och 3 meters spröten.

Hur gör man då denna spole ? Det är enkelt. En bit 40 mm eller 32 mm vitt avloppsrör att använda som spolstomme, längd beror på vilken tråd du använder. Jag hade 1 mm ”magnetic wire” lackad koppartråd, ca 13 m lång.  Räkna med 85 varv, multiplicera med diametern på tråden med lacken på. Lägg sedan till ca 10% på spolen och du har spolens längd. Spolstommen bör göras 5 cm längre i varje ände. Vill du ha en kontakt på underdelens sida lägg då på kontaktens bredd utöver dessa 3 cm. med 32 mm spolstomme blir det lite längre, ca 100 varv.
Avstämningen görs av ett rör dimensionen större än spolstommen, inuti det röret (ca 3,5 cm lång) monteras en koppar remsa in genom att vika ändarna runt kanten på plaströret. På denna kant kan du löda fast en mjuk kabel som sedan ska monteras i botten på spolen. Prova så ringen går på utanför spolen, om det är mycket trögt, ta då en pen hammare och knacka till en rundad form likt röret så smiter kontaktskenan lättare över spolen.
Jag klädde denna ring med en skumgummiplatta 3 – 4 mm tjock för att få distans till spolens lindning och inte påverka avstämningen så mycket med handkapacitansen.

(på bilderna syns hur jag anordnat monteringen av antennen, på ena spolen är matningskabeln fast monterad och på den andra sitter en SU259 monterad. Du kan naturligtvis även använda en chassiekontakt till BNC systemet. I botten på antennen har jag även dragavlastning för koax-anslutningen.) Dagens antenn ser lite annorlunda ut då jag nu löst anslutningen med en enhetlig anslutningsmetod.

Jag har även lagt till ett bottenrör under spolen på ca 70 cm längd. Med denna blev antennen lite ”lugnare”, lättare att avstämma. Dessutom har jag tillverkat två kabelstammar innehållande tillklippta kablar för jordplan.
En unun på 1:1 vid anslutningen gav resultatet att swr nu på vissa band helt är borta samt att det inte blir någon påverkan då man rör vid stationen, vilket kunde hända tidigare. Anslutningskontakten och dragavlastningen sitter på en kopparklammer avsedd för kopparrör fastsatt med två skruvar i bottenisolatorn.

Prov av spolarna utförda.

Nu har jag fått möjlighet att pröva de båda spolarna tillsammans vid samma tidpunkt.  De fungerar likadant, så tekniskt ingen skillnad. Men den smalare men längre blev lättare och mindre bulkig att packa, så det blir den jag ska fortsätta använda som portabel vertikal framöver. Jag har inte mätt några q värden eller annat, utan bara provat rent trafikalt. Den nakna kopparytan kan behövas putsas av ibland för att få en perfekt avstämning.

 

Matningen på 40 mm spolen.

Matningen på 40 mm spolen. Feeding of 40mm coil.

Anslutningen på 32 mm spolen. Obs kabelskor 3 st för jordanslutning

Anslutningen på 32 mm spolen. Obs kabelskor 3 st för jordanslutning. Feeding of the 32mm coil and ground wires.

 

 

 

32 mm spolen utan avstämningsring.

32 mm spolen utan avstämningsring.

32 mm spolen med spröt. prov pågår.

32 mm spolen med spröt. prov pågår.

 

 

 

 

 

 

Provplatsen.

Hela vertikalen.

vertikal-32mm-vid-provbanke

Provplatsen. Testing site.

 

Insidan på båda ringarna ser ut så här.

Insidan på båda ringarna ser ut så här. Inside of the collar (ring) looks like this, copperplate inside as connection to the coil.

glidavstamning-vertikalspol

Så här ser avstämningsringen ut på 32 mm spolen , the tuning collar (ring) on 32 mm coil, 1mm magnetic wire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inköpsställen.

Plaströr:  VVS butiker eller Biltema, Jula

Båtplast, poly eller epoxy: Biltema.

Teleskopspröt:   Vimo Tyskland eller Buddipole. USA.  Vimo har många andra teleskopspröt som kan vara intressanta.

11420.LTW Long 3m telescope 22.40 €
Vid köp från USA tillkommer en hög frakt och postens extra tillägg på ca 100 Kr för hanteringen. EU låg frakt och inga nationella tillägg. Koppartråd och kontakter:  Electrokit

Har du byggt denna antenn och funnit att det kan vara svårt att få kontakt ?

Jag har funnit vid senare prov tillsammans med VA-3 att spolen verkar ”äta” en del av effekten. Gör så här: Där kabeln för tuner ringen kopplas samman med spolens ena ände gör du ett avbrott på spolen. borra ett 2 mm hål ca 2 cm från kopplingspunkten alldeles intill koppartråden på spolen. Kapa koppartråden alldeles vid anslutningen och stick in den i hålet. Spänn tråden ordentligt och limma igen hålet.

Nu har du en antenn där bara den del av spolen som är effektiv är med i kretsen. Med en sådan har jag kört hela Sverige, SM2 till SM7, dock ej SM0 och SM1. Däremot ES och DL. Detta med 5 W CW portabelt.

En mer utförlig beskrivning med skisser på spolarna mm finns på annan plats under antenner.

Ritning på vertikal, portabel antenn.

 

Ritning-vertikal-portabel-antenn

Klicka på bilden för full storlek.

 

Den nya spolen, enkelt att bygga om den gamla till denna.

Den nya spolen, enkelt att bygga om den gamla till denna.