Zurek på surdeg
Zurek på surdeg ( vit borsjtj)
- 200 g korv (företrädesvis rökt)
1 l av jäst surdeg start
1 morot
En purjolök
1 selleri
1 msk olja
1 msk ister
1 kopp gräddfil 18 procent
2 korn av kryddpeppar
Lagerblad
mejram
salt
peppar
Surdeg till soppa: en kopp råg mjöl fullkorns
skorpa av rågbröd
4-5 klyftor vitlök
1 gul lök
salt
ZUREK PÅ SURDEG – hur man förbereder:
Placera mjölet i en sten eller glasbehållare och blanda med lite vatten. Sedan, till surdegslösningen, tillsätt en liter kokt, avsvalnat vatten och finhackad lök, krossad, slagen med lite salt och vitlök skorpa brun bröd. Rör, täck med en ren linneduk och lämna på en varm plats i 4-5 dagar. Sedan Häll vätskan i flaskor och förvara tätt. Sålunda framställda surdeg kan du lagra i kylskåp upp till två veckor. Morötter och selleri, skalas, tvättas, och klippa samt häll i en liter vatten. Lägg till vit korv (den vita grillkorven), lagerblad och kryddpeppar, koka ca 20 minuter. Ta bort den vita korven och skär i skivor. Korv och bacon skuren i strimlor, stekes med en sked ister.Tvätta, purjolöken, hacka fint och stek i het olja. Lägg bacon till soppan med korven, Tillsätt stekt purjolök och skivor av vit korv. Koka 5-7 minuter. Häll i surdeg, krydda med mejram, salt och peppar och koka i 10 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och kyl soppan, tillsätt grädde.
Här skriver du en kommentar