• Recept tryckkokning.

Att koka grisfötter i tryckkokare skiljer sig inte från vanlig kokning utom att tiden som går åt blir en tredjedel i tryckkokaren.

  • Ingredienser:
  • 4-8 färska grisfötter, delade
  • 2-3 liter vatten
  • 2 msk salt per liter vatten. är fötterna rimmade kan saltet uteslutas.
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • Ev. litet knippe timjan.

 

Koka upp en gryta med mycket vatten, lägg i grisfötterna och låt dem sjuda någon minut. Töm nu av allt vatten och skölj fötterna.
Lägg fötterna i tryckkokaren, häll i vattnet så det täcker, annars mörknar de delar som kommer ovan vattenytan. Låt koka upp tillsätt salt och övriga kryddor och sätt på locket.

Koka på full värme i ca 1 timme, små fötter kanske klara på 45 minuter. Ta av grytan och släpp ut ångan, lägg grytan i kallt vatten i diskhon, spola av med kallvatten tills det pyser till och locket kan öppnas. Låt grytan stå en stund så snabbkyles innehållet och blir hanterligt för rensning av alla ben, om man så vill.

Rensa alla ben, släng benen i matkomposten och lägg köttet i en burk tillsammans med kokspadet. Detta ger en god grisfotsaladåb till julbordet eller annan fest. Till den kan jag rekommendera kokt potatis matättika och vitpeppar.

HEM